CeWe / Smilebooks fotoalbums

Judica en ik vinden het allebei heel leuk om foto’s te maken. We hebben dan ook virtuele stapels met foto’s op onze computers staan. Probleem met digitale foto’s is dat het er vaak heel veel zijn, dat er meestal ook aardig wat mislukkingen tussen zitten en dat je er eigenlijk nooit meer naar kijkt.

Enfin, we proberen dus zo nu en dan een fotoboek te maken. We gebruiken daarvoor de software van CeWe, die door allerlei toko’s onder hun eigen naam wordt aangeboden, zoals:

 • Albert Heijn
 • Aldi
 • Bol.com
 • Kruidvat
 • MyPhoto Fun
 • NEBO
 • Primera
 • TNT Post
 • Trekpleister

In de VS worden dezelfde boeken ook aangeboden onder het merk Smilebooks.

Maar goed, de software werkt op zich prima en de afdrukken zien er netjes uit, alleen zou ik het album ook graag online willen kunnen zetten! Er gaat best een hoop tijd in zitten om een leuk album te maken en de enige manier om het album dan te ‘publiceren’ is op papier! Een beetje jammer.

Ik heb dus eens wat zitten freubelen en heb uiteindelijk een eerste versie van een simpel programmaatje gemaakt dat de CeWe fotoalbums (dus dat zijn die .MCF bestanden die je opslaat) kan omzetten in een verzameling afbeeldingsbestanden. Die kun je dan makkelijk op een site zetten. Daarnaast ga ik ook proberen om een en ander naar PDF formaat om te zetten, zodat je een album ook makkelijk kunt mailen.

Voorlopig gaat het echt nog maar om een probeerversie, maar ik ga proberen er in elk geval een stabiele versie van te maken die misschien ook voor andere albummakers bruikbaar kan zijn.

10 Reacties

 1. Dat klinkt als een nuttig project! Ik ben heel benieuwd hoe het er mee staat. Wil het een beetje lukken?

 2. Hoi,
  Ik ben ook op zoek naar mcf2pdf software om foto-albums online te zetten, maar dan voor Mac. Voor Windows bestaat het wel. Houdt me op de hoogte van je ontwikkelingen. Succes.

 3. Ik denk dat ik maar eens ga kijken of het mogelijk is een webdienst op te zetten die de albums voor je naar PDF omzet. Dat zou het voor alle besturingssystemen geschikt maken, dus ook voor de Mac.

 4. Dat zou mooi zijn. Ik heb CEWE gebeld en zij konden me niet verder helpen. Ik denk dat zij liever hebben dat we de foto-albums gewoon uitprinten, maar online bekijken wint aan populariteit. Ik ben momenteel bezig met een papieren lookbook voor een bedrijf, maar ik verwacht dat ik er online meer uit kan halen! Dan moet het natuurlijk ook geschikt zijn om te bekijken op I-pad, I-phone etc. Nogmaals succes!

 5. Zeg Brigit, je had het nog over andere oplossingen voor Windows waarmee je kunt converteren naar PDF. Heb je daar voorbeelden van?

 6. Mijn eerste poëziebundel heb ik ook ontworpen via “Delhaize-CEWE fotoboek” en ben nog steeds op zoek naar een geschikte converter om cmf te converteren naar pdf. Heb al heel veel gevonden op het internet, maar niets werkt 🙁
  Iemand een oplossing ? Mailadres = [email protected]

 7. Ik heb een redelijk goed resultaat gekregen met cewe2pdf, een python-script. De kaders met kartels die ik rond mijn foto’s in het album gebruikt heb verschenen helaas niet in de pdf, en ook de tekst was niet helemaal juist ge-aligned.
  Ik ben een linux gebruiker. Ik heb het nog niet met windows geprobeerd.

 8. Bedankt voor de tip! Ik ben zelf niet actief met de ontwikkeling van de CeWe omzetter bezig. Leuk om te horen dat er een Pythonscript is ontwikkeld!

Geef een reactie