0

Hoe anders?

Ik had mezelf vanochtend voorgenomen tegen het eind van de dag eens te inventariseren hoeveel werk ik gedaan gekregen heb. Hedenmorgen kampte ik met wat motivatieproblemen. Vrij ernstige problemen zelfs, want ik kwam pas laat op de ochtend, zeg maar gerust begin van de middag echt op gang. De harde cijfers: aan het eind van een dagje schrijven heb ik vier pagina’s aan mijn literatuurstudieverslag toegevoegd. Eerlijkheid gebied me te zeggen dat er daarvan wel één gevuld is met afbeeldingen. Geen overweldigend resultaat, maar slechter kan het toch ook.

Er moeten nog wel de nodige bladzijdes geschreven worden. Het laatste hoofdstuk, dat waaraan ik nu schrijf, bestaat uit vier delen. Het eerste deel heb ik vandaag geschreven en aan het tweede ben ik begonnen. Ik hoop dat het totale hoofdstuk niet groter dan 20 bladzijdes wordt. Zo bezien heb ik vandaag dus 20% gedaan. Ik had al 5% gedaan, dus nog 75% te gaan!

Op een of andere manier geven dit soort abstracte cijfers meer controlegevoel dan het veel subjectievere antwoord op de vraag "Ben je lekker opgeschoten vandaag?" dat ik zo nu en dan geef: "Gaat wel." Vaak worden dit soort cijfers gegeven met als geveinsd doel meer ‘inzicht’ te verschaffen door de zaken concreet te maken. In mijn werk heb ik planningen gezien die volledig uit cijfertjes bestonden. "Strakke planning", was dan vaak het oordeel van de deskundige. Goede kans dat die gewoon geïntimideerd geraakt was door de overvloed aan cijfermateriaal en helemaal niet goed gekeken heeft. Sterker nog: uit betrouwbare bron weet ik dat de betreffende planning inmiddels al 3 keer over de kop is gegaan. Helemaal niet zo strak dus.

Vanavond ontspannen. Dat moet. Ontspannen is geen zaak waarover te licht gedacht moet worden. Het is zware arbeid. Sommigen adviseren om lijstjes te maken met dingen die je kunt doen om te ontspannen. Wel 50 dingen moeten er op zo’n lijst staan. Elke dag doe je dan verplicht een ding van de dag. Heel ontspannen. Misschien ga ik vanavond zo’n lijst maken. Lijkt me niet erg relaxt, maar als ze zeggen dat je ervan ontspant, dan zal het wel. Misschien kan ik het in Excel doen. Doet Excel het nog wel? Hmm. Excel even opnieuw installeren dan. Hopen dat ik de Office cd nog kan vinden. Misschien even in de kelder kijken. Kan ik gelijk die tuinstoel even beneden zetten. Moet ik wel even het een en ander in de kelde opzij schuiven, maar dan heb ik wel een keurig dakterras. Oh! Gelijk even kijken wat voor dakgoot ik moet kopen voor de luifel. En vooral niet vergeten te meten hoe lang de afvoerbuis moet worden! En waat moet die heen?

Aiaiai! Daar gaat m’n avondje ontspannen. Misschien toch maar iets anders doen. Een boek? Of misschien maar gewoon tv…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *