Kort bericht uit Hanoi

Even een kort berichtje vandaag vanuit Hanoi. Dit was onze eerste hele dag in de hectiek van deze wonderlijke stad. Vandaag zijn we diverse Nederlanders tegengekomen, waaronder een studiegenootje van Judica en zijn we opgelicht door een taxichauffeur. Het eerste is wat mij betreft wonderlijker dan de zaak met de taxi: chauffeurs zijn nu eenmaal boeven. De man liet ons 14 euro betalen voor een ritje dat eigenlijk hooguit 5 euro had moeten kosten. Niets aan te doen, de meter is de baas.

Vanochtend zijn we (met de taxi) naar het Ethnologisch museum (oid) aan de rand van de stad geweest. Prachtig gebouw, nog heel recent, en een heel interessante collectie. In het museum was van alles te lezen en zien over het dagelijks leven van de diverse minderheisgroepen die in Vietnam leven, waaronder de Thai, de Khmer en de Cham. Buiten was een openluchtmuseum ingericht met daarin voorbeelden van huizen. Erg leuk om te zien en goed gedaan ook.

De rest van de middag hebben we wat rondgehangen in de stad, de geuren en geluiden in ons opnemend. Ik kan nog niet erg wennen aan de hectiek hier. Het constante getoeter en geronk op straat verdwijnt nog niet vaak genoeg in mijn achterhoofd en maakt me wat moe. Het zal wel wennen.

Voor de komende drie dagen hebben we een tour naar de Halong baai geboekt. Dat is een werelderfgoed dat zeer de moeite waard schijnt te zijn. Een baai met daarin duizenden zeer wonderlijke eilanden. We gaan met de boot er doorheen, grotten bezoeken, wandelen en nog wat meer. Belooft een mooie tocht te worden.

Het grootste deel van onze spullen blijft achter in het hotel hier. Wel een beetje spannend, al zijn de hoteneigenaren beslist te vertrouwen. Met een minimale bepakking verdwijnen we morgenochtend in alle vroegte voor drie uur in een bus, om daarna met een groepje van pak ‘m beet 16 man (waaronder nog 2 Nederlanders uit ons hotel) de tourist uit te gaan hangen. To be continued…