Stinkbloemglibberen

Het is waarschijnlijk niet zo’n eerbiedige naam voor (kennelijk) ‘s werelds grootste bloem, maar eerlijk is eerlijk, hij stinkt. Van dichtbij heb ik hem niet geroken, maar het was zeker niet de lucht van rozenblaadjes die alle vliegen tot het grote bruinrode geval aantrokken. Heel bijzonder om te zien, zeker wetende dat Rafflesia’s maar één keer in hun leven voor een paar dagen bloeien.

Overigens was het niet zo makkelijk om die stinkbloem te vinden. Vanochtend werden we opgehaald met een oude landrover, eentje zonder profiel op de banden. We maakten ons maar geen zorgen. Drie kwartier later eindigde de asfaltweg en kregen we het sein ‘offroad’. Dat klonk spannend, maar bleek in de praktijk eerder angstaanjagend. Zonder profiel had de 4×4 soms best wel moeite om over het smalle, modderige en vooral ook doorgroefde pad te geraken. Twintig minuten en heel wat stevig geknepen handen later kwamen we aan het einde van de weg.

De gids vertelde ons, misschien om ons in te peperen, dat in sommige delen van het jaar het pad voor de jeeps te onbegaanbaar waren en mensen dan de hele tocht (zonder lieslaarzen) naar boven moesten soppen. Enfin, aldus relativeerden we onze drabetappe om gauw verder te gaan met het wandeldeel. Dat viel erg mee. We maakten een lekkere junglewandeling met wat klauteren en glibberen, maar zonder al het andere dat zo’n tocht vervelend kan maken (zoals muggen en vliegen).

Aan het eind van de wandeling stonden we dan oog in oog met de Rafflesia: bijna alsof de bloem zo uit het sprookjesbos van de Efteling was geplukt. De leerachtige bloembladen en de oranjebruine kleur riepen een papier-maché beeld op. Uiteraard bleven we netjes van de bloem af, maar op de foto mochten we er wel mee…

Enfin, de rest van de dag hebben we nog wat in de omgeving rondgekard. Een hapje gegeten bij een lokaal Indiaas restaurant (lekker!), een bezoekje aan de plaatselijke theefabriek van BOH en nog wat rondkijken bij een vlinderboerderij en aardbeiplantage. Op de vlinderfarm hadden ze behalve vlinders nog een paar exotische insecten: nog nooit zulke grote kevers gezien! Uiteraard hebben we nog een paar verse zomerkoninkjes (met slagroom en honing!) genuttigd om nu redelijk uitgevloerd nog een plan voor de avond te maken. Misschien met een paar mensen de kroeg in en nog wat napraten over bloemen die naar kaas ruiken en kevers met een neushoorn?

1. Offroad richting stinkbloem
2. Judica en de grote bloem
3. Hele grote bloem
4. Jungle zonder enge beestjes!
5. Halverwege een mooie waterval
6. Michiel doet blij
7. Pijltjes schieten met aboriginals
9. Onze landrover na de jungletocht
10. Judica na de jungletocht
11. Judica proeft de thee
12. Prachtige bloem in de vlinderfarm
13. Judica speelt met een neushoornkever
14. Michiel probeert bij twee parende kevers uit de buurt te blijven