0

Tien manieren om ‘nee’ te zeggen…

Zo makkelijk als het is om volmondig ‘ja’ te zeggen als je daarmee iets heel moois in de wacht sleept, zo tenenkrommend moeilijk is het vaak om iets met een ‘nee’ af te slaan. Vooral als iets goed bedoeld aangeboden wordt of met liefde wordt gedaan grenst het aan het onmogelijke zonder hartzeer te weigeren. Makkelijker is het vaak om iets wat je woede opwekt te veroordelen. Maar zelfs dan, als geweten geen rol meer speelt, voel je schroom: een zekere gêne of angst om een kwetsuur terug te ontvangen weerhoudt je van een eerlijk commentaar.
 
Zuiver technisch gesproken is ‘nee’ zeggen niet zo moeilijk. Hier, zo achter mijn computer gezeten, verzin ik zonder veel moeite 5 manieren om het vriendelijk te brengen. En zonder die beperking van vriendelijkheid kan ik er eenvoudigweg nog wel 5 meer verzinnen ook. Bijvoorbeeld: "Nee, heel lief van je, maar je moet nu echt ook even aan jezelf denken." / "Je bent een schat, maar ik ben te weinig thuis om van zoiets bijzonders écht te kunnen genieten." / "Die kleur blauw kleurt natuurlijk heel mooi bij mij sokken, maar bij jouw ogen past hij nog veel beter." / "Normaal sla ik een massage niet snel af, maar ik heb een hele nare zwelling waardoor elke aanraking hele nare pijnscheuten geeft." / "Vind je het goed als ik het een andere keer proef, want ik heb net een pepermuntje gegeten en die smaken combineren niet."
 
En met enig venijn laat zich daar gemakkelijk aan toevoegen: "Nee, een keer was wel genoeg: als ik mijn ogen dichtdoe zie ik weer de spinazie tussen je kiezen vermorzeld worden." / "Ik heb veel moois gezien, maar niet vandaag, sorry." / "Dat blauw kleurt natuurlijk prachtig bij mijn ogen, maar met jouw sokken combineert het vast veel beter." / "Er zit een beetje navelpluis op je broek; ik veeg het wel even weg…" / "Misschien moet je eens een tondeuze proberen; ik krijg daar de meeste hardnekkige haren meestal wel mee weg…"
 
Maar ja, het echte leven speelt zich niet af achter een computer en dus blijft het meestal bij een beleefd maar terughoudend ‘ja’…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *